Biotin v rajčeti prospívá pokožce, vlasům i nehtům, kyselina listová podporuje krvetvorbu a vitamin C chrání srdce a posiluje imunitu.
Rajčata patří k nejrozšířenějším druhům zeleniny na světě, pochází z Peru a Ekvádoru a do Evropy se dostala v 16. Století. Rajčata se pěstují jako tyčkové a keříčkové, s celou škálou různých velikostí, tvar a barev.
Tato zelenina má nízkou energetickou hodnotu, je v ní mnoho vitaminu C, provitaminu A, dále pak niacin, vitaminy B, E, K, draslík, fosfor, vápník, hořčík. Má antibakteriální účinky, působí močopudně, pomáhá při ateroskleróze a tukové degeneraci jater. Obsahují lykopeny- karotenoidy rajčat, které chrání ochranné membrány tělesných buněk. Lykopeny také propůjčují rajčatům červenou barvu, právě proto jsou nedozrálá rajčata na tuto látku poměrně chudá. Dále se v rajčeti nachází tyramin, což je látka, které působí dráždivě na hladké svalstvo a vyvolává zlepšení nálady. Tato zelenina je také bohatá na antioxydanty, které chrání tělesné buňky před volnými radikály.
Účinky na organismus:
- podporují tvorbu hemoglobinu
- pomáhají revmatikům a diabetikům
- působí preventivně proti infekcím
- starají se o zdravou pokožku
- zlepšují náladu
- podporují spánek
- posilují srdce
- povzbuzují tvorbu hormonů
- odstraňují zácpu
- chrání sliznice v celém těle
Rajčata bychom měli konzumovat nejlépe s trochou oleje, protože tak naše tělo může lépe vstřebat karoteny a jiné cenné substance rozpustné v tucích. Pro některé osoby je slupka těžko stravitelná, proto rajčata nejprve přelijeme horkou vodou a pak slupku snadno stáhneme.
Recepty z rajčat
Rajčatová vejce s petrželkou
4 vejce, 1 cibuli, máslo, 1/2 kila rajčat, pepř, sůl, petrželka
Na másle zpěníme cibuli, přidáme spařená a oloupaná rajčata a dusíme do změknutí. Přidáme sůl, pepř, petrželku a pak v rajčatech vyhloubíme 4 důlky. Do nich vklepneme vajíčka a dusíme pod pokličkou. Podáváme s pečivem.
Rajčatové těstoviny
300 g těstovin, 400 g rajčat, 2 dl smetany, olej, cibule, bazalka, šalvěj, muškátový květ, strouhaný sýr, sůl
Cibuli pokrájíme a zpěníme na oleji. Přidáme pokrájená rajčata, bylinky, muškátový květ, sůl a dusíme. Ke konci vmícháme smetanu a směsí přelijeme uvařené těstoviny. Posypeme strouhaným sýrem.
Gazpacho
4 velká rajčata, 1 zelená paprika, 1 salátová okurka, 1 cibule, 1 stroužek česneku, 1 mrkev, petrželka, 1/4 lžíce bazalky, 1/4 lžíce oregana, 1 šálek rajské šťávy, sůl, pepř
Rajčata, papriku, mrkev, okurek, česnek a cibuli nadrobno pokrájíme, přidáme koření, sůl a rajskou šťávu. Důkladně promícháme a dáme alespoň na 2 hodiny do lednice vychladit.
utrpení hemofylika [Anna Kovářová | | ] 5
Ludovit Ondatra | | | 20:19:21 17.08.2007
propadly jsme golfu [Anna Kovářová | | ] 5
Ludovit Ondatra | | | 20:18:17 17.08.2007
seznamte se: můj táta Tomáš_aneb: Jablko nepadá daleko od stromu [Anna Kovářová | | ] 5
Ludovit Ondatra | | | 20:17:44 17.08.2007
trolejbus [Anna Kovářová | | ] 5
Ludovit Ondatra | | | 20:16:51 17.08.2007
Jak jsme s Vojstasíkovou běžely na autobus [Anna Kovářová | | ] 5
Ludovit Ondatra | | | 20:16:35 17.08.2007
letní láska [Anna Kovářová | | ] 5
Ludovit Ondatra | | | 20:16:17 17.08.2007
zabijácká cesta busem s Michaelem Jacksonem [Anna Kovářová | | ]
Ludovit Ondatra | | | 20:15:52 17.08.2007
US4 B4 B52 [Anna Kovářová | | ] 5
Ludovit Ondatra | | | 20:15:16 17.08.2007
chaosek [Oldřich Dlabač | | ] 5
Ludovit Ondatra | | | 19:45:39 17.08.2007
chaosek [Oldřich Dlabač | | ]
Ludovit Ondatra | | | 19:44:31 17.08.2007
vánoční prasátko [Bruno Kocur | | ] 5
Ludovit Ondatra | | | 19:41:32 17.08.2007
thru the eyes of ruby [Klára Holásková | | ] 5
Ludovit Ondatra | | | 19:40:17 17.08.2007
http://www.youtube.com/watch?v=KxhSp3qumH4&mode=related&search=
Jednako zasadene .Rozdielne vysledky. [Igor Matejka | | ]
Ludovit Ondatra | | | 19:28:11 17.08.2007
Rajčata patří k nejrozšířenějším druhům zeleniny na světě, pochází z Peru a Ekvádoru a do Evropy se dostala v 16. Století. Rajčata se pěstují jako tyčkové a keříčkové, s celou škálou různých velikostí, tvar a barev.
Tato zelenina má nízkou energetickou hodnotu, je v ní mnoho vitaminu C, provitaminu A, dále pak niacin, vitaminy B, E, K, draslík, fosfor, vápník, hořčík. Má antibakteriální účinky, působí močopudně, pomáhá při ateroskleróze a tukové degeneraci jater. Obsahují lykopeny- karotenoidy rajčat, které chrání ochranné membrány tělesných buněk. Lykopeny také propůjčují rajčatům červenou barvu, právě proto jsou nedozrálá rajčata na tuto látku poměrně chudá. Dále se v rajčeti nachází tyramin, což je látka, které působí dráždivě na hladké svalstvo a vyvolává zlepšení nálady. Tato zelenina je také bohatá na antioxydanty, které chrání tělesné buňky před volnými radikály.
Účinky na organismus:
- podporují tvorbu hemoglobinu
- pomáhají revmatikům a diabetikům
- působí preventivně proti infekcím
- starají se o zdravou pokožku
- zlepšují náladu
- podporují spánek
- posilují srdce
- povzbuzují tvorbu hormonů
- odstraňují zácpu
- chrání sliznice v celém těle
Rajčata bychom měli konzumovat nejlépe s trochou oleje, protože tak naše tělo může lépe vstřebat karoteny a jiné cenné substance rozpustné v tucích. Pro některé osoby je slupka těžko stravitelná, proto rajčata nejprve přelijeme horkou vodou a pak slupku snadno stáhneme.
Recepty z rajčat
Rajčatová vejce s petrželkou
4 vejce, 1 cibuli, máslo, 1/2 kila rajčat, pepř, sůl, petrželka
Na másle zpěníme cibuli, přidáme spařená a oloupaná rajčata a dusíme do změknutí. Přidáme sůl, pepř, petrželku a pak v rajčatech vyhloubíme 4 důlky. Do nich vklepneme vajíčka a dusíme pod pokličkou. Podáváme s pečivem.
Rajčatové těstoviny
300 g těstovin, 400 g rajčat, 2 dl smetany, olej, cibule, bazalka, šalvěj, muškátový květ, strouhaný sýr, sůl
Cibuli pokrájíme a zpěníme na oleji. Přidáme pokrájená rajčata, bylinky, muškátový květ, sůl a dusíme. Ke konci vmícháme smetanu a směsí přelijeme uvařené těstoviny. Posypeme strouhaným sýrem.
Gazpacho
4 velká rajčata, 1 zelená paprika, 1 salátová okurka, 1 cibule, 1 stroužek česneku, 1 mrkev, petrželka, 1/4 lžíce bazalky, 1/4 lžíce oregana, 1 šálek rajské šťávy, sůl, pepř
Rajčata, papriku, mrkev, okurek, česnek a cibuli nadrobno pokrájíme, přidáme koření, sůl a rajskou šťávu. Důkladně promícháme a dáme alespoň na 2 hodiny do lednice vychladit.
haló tady anna [Marcel (hrabě) Wiestack | | ]
Ludovit Ondatra | | | 17:43:52 17.08.2007
haló tady anna [Marcel (hrabě) Wiestack | | ] 5
Ludovit Ondatra | | | 14:28:38 17.08.2007
kuk [Marcel (hrabě) Wiestack | | ] 5
Ludovit Ondatra | | | 14:20:45 17.08.2007
[Jan Andrash | | ]
Ludovit Ondatra | | | 11:07:29 17.08.2007
And the sky is red... [Petr Minařík | | ] 0
Ludovit Ondatra | | | 11:07:15 17.08.2007
Pohoda a harmonie [Marian Chorzempa | | ] 0
Ludovit Ondatra | | | 01:13:46 17.08.2007
Kalvárie [Zbyněk Opletal | | ] 0
Ludovit Ondatra | | | 00:59:08 17.08.2007